Als je een restaurant runt, dan moet de veiligheid van je gasten én je personeel de nummer één prioriteit zijn. Het gaat hierbij dus niet alleen om de voedselveiligheid, maar ook een veilige werkomgeving. Wat kun je doen om je hiervoor in te zetten?

Zorg voor brandveiligheid

Zorg voor meerdere brandblussers in je pand, en zet ze niet alleen in de keuken. Installeer verder overal in je restaurant noodverlichtings- en uitgangsborden. Kijk ook naar apparaten met brandblussystemen. Wanneer deze apparaten worden geactiveerd, kunnen ze de brandstoftoevoer uitschakelen en stoffen afgeven die helpen om de vlammen te blussen. Sommige apparaten geven deze chemicaliën automatisch af en andere hebben handmatige schakelaars. Denk hierover na bij de keuze.

Zorg dat je je pand goed afsluit na sluitingstijd

Een andere manier voor een veilige werkomgeving, bijvoorbeeld na sluitingstijd, is dat je jouw pand écht goed kunt afsluiten. Na sluitingstijd is er namelijk minder ‘sociale controle’, waardoor overvallers sneller geneigd zijn om een roof te plegen. De klanten zijn immers al op huis aan. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld een gekeurde slotenmaker inschakelen om jouw restaurant na te laten lopen. Een van de bekendste is Slotenmaker-expert.nl: slotenmaker Almere. Ze kunnen aan de hand van een uitgebreide controle advies geven over de veiligheid van jouw pand en dus je medewerkers.

Kluis en contant geld

Denk ook na over hoeveel contant geld je in je pand wilt hebben rondslingeren. Het is beter om een maximumaantal briefjes in je kassa te hebben. Veel restaurant kiezen daarom bijvoorbeeld om geen grotere briefjes dan 50 euro aan te nemen. Overtollig briefgeld kun je dan veilig in de kluis doen. Maak deze kluis iedere dag leeg, maar leeg deze kluis nooit alleen!

Wees veelvoorkomende ongelukken in restaurants voor

Met de juiste veiligheidsregels voor restaurants kunnen veel van de meest voorkomende verwondingen op de werkplek worden voorkomen.

Brandwonden

Je medewerkers kunnen zich gemakkelijk verbranden, zelfs zonder als ze niet achter het fornuis staan. Medewerkers moeten altijd ovenwanten dragen of pannenlappen gebruiken voor verwarmd kookgerei.

Oogletsel

Tijdens het koken of schoonmaken zijn de ogen van het personeel kwetsbaar voor vetspatten of bijvoorbeeld het schoonmaken met chemicaliën. Werknemers moeten voorzichtig zijn bij het schoonmaken van de werkruimte en een beschermende veiligheidsbril dragen bij het wassen of schoonmaken van gebroken glas.